Головна » 2018 » Вересень » 10 » Методичний супровід проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок»
16:38
Методичний супровід проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок»

         На виконання ст. 3 Закону України «Про освіту», Постанови Кабінету Міністрів України від 13 вересня 2017 року № 684 «Про затвердження Порядку ведення обліку дітей шкільного віку та учнів», листа служби у справах дітей обласної державної адміністрації від 22.08.2018 № 01-42/2390 «Щодо проведення заходів в межах Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок», наказу по відділу освіти, молоді та спорту Зачепилівської селищної ради від 10.09.2018 №  171 «Про     організацію      проведення Всеукраїнського профілактичного заходу  «Урок», з метою соціального захисту дітей, запобігання їх бездоглядності й безпритульності, профілактики правопорушень і злочинності, протягом вересня – жовтня, в закладах загальної середньої освіти селищної ради буде проведено ряд  цільових рейдів. Основою задачею,  яка стоїть перед педагогічними колективами, є перевірка умов утримання та виховання дітей у  сім’ях, які опинились в складних життєвих обставинах, а також виявлення дітей, які без поважних причин не приступили до занять з початку навчального року, вжиття заходів для повернення їх до навчання, усунення причин і умов, внаслідок яких діти не були охоплені навчанням, притягнення батьків за неналежне виконання батьківських обов’язків до адміністративної відповідальності.

         Кожний заклад освіти має сам визначити систему превентивного виховання, яка спрямована на формування відповідного виховного простору з потужним виховним впливом на особистість, що сприятиме формуванню її ціннісних орієнтацій та духовних пріоритетів. У першу чергу, виховний простір має бути позбавлений недружнього інформаційного впливу на дитяче та підліткове середовище.

         Виходячи із вищезазначеного, велика відповідальність лежить на класному керівникові. Рекомендуємо на батьківських зборах провести профілактично-роз’яснювальну роботу щодо належного виконання батьківських обов’язків, попередити про правову відповідальність, згідно чинного законодавства, наголосити про обов’язкове відвідування уроків, що ухилення батьків або осіб, що їх замінюють, від виконання передбачених законодавством обов’язків щодо забезпечення необхідних умов життя, навчання та виховання неповнолітніх осіб, згідно зі ст.184 Кодексу України про адміністративні порушення, тягне за собою відповідне покарання. На батьківські збори запрошувати працівників служби у справах дітей, інспекторів поліції.

         Педагогам слід особливу увагу привернути дітям шкільного віку, які переміщені із тимчасово окупованих територій або районів проведення антитерористичної операції, залучати їх до участі у різноманітних навчально-виховних програмах, проектах, шкільній, позашкільній та позаурочній громадській діяльності, гуртках, факультативах, творчих колективах, спортивних секціях.

 

         Радимо провести розширені засідання шкільної ради профілактики правопорушень за участю представників батьківської громадськості, учнівського самоврядування, державних і громадських організацій, на яких розглянути питання: про хід Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок»; про охоплення освітою дітей шкільного віку; про зайнятість у позаурочний час учнів, що потребують особливого педагогічного контролю та дітей із сімей, які опинилися в складних життєвих обставинах; про профілактичну роботу з учнями, які постійно запізнюються на уроки, не відвідують занять без поважних причин; про підсумки проведення Всеукраїнського профілактичного заходу «Урок; про звіти керівників шкільних гуртків щодо роботи з учнями девіантної поведінки та учнів, що опинилися в складних життєвих умовах.

         Захід «Урок»  продовжуватиметься протягом вересня – жовтня поточного року, а всі заходи щодо охоплення всіх дітей навчанням, як цього вимагає чинне законодавство, триватимуть протягом усього навчального року.

         Слід наголосити, увесь комплекс превентивних заходів повинен здійснюватися систематично з урахуванням вікових, індивідуально-психологічних особливостей учнів, у взаємозв’язку «вчителі – батьки – діти – соціальне середовище».       

Переглядів: 370 | Додав: dmitriy_bataev | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
avatar
http://zachosvitaotg.at.ua/sitemap.xml